La formació s’ofereix al nou govern gironí en minoria en qüestions com la municipalització de l’aigua, el porta a porta, la lluita contra la segregació escolar, polítiques culturals i projectes als barris, entre d’altres

La CUP-Crida per Girona s’ha posicionat aquest matí davant del trencament de l’acord de govern entre CiU i PSC a Girona i la nova etapa de governabilitat que s’obre a la ciutat. El grup municipal ha valorat positivament el trencament i han que “és una bona notícia que cap partit dels que avalen la repressió i la liquidació de les institucions catalanes sigui al govern de la ciutat”. Els cupaires han reiterat la seva disposició a arribar a acords amb govern de Marta Madrenas en temes de ciutat per facilitar la governabilitat, però han criticat que fins ara l’alcaldessa hagi “ignorat” totes les crides i oferiments de diàleg, i que no s’hi hagi posat en contacte per comunicar-los ni el trencament de l’acord de govern, ni la nova proposta de cartipàs, ni per debatre conjuntament la nova etapa de govern.

Respecte al cartipàs presentat pel nou govern en minoria de Madrenas, la CUP-Crida per Girona ha lamentat que una àrea clau com Igualtat i Drets Socials hagi deixat de ser una tinència d’alcaldia i hagi quedat relegada a regidoria delegada, i també que s’hagi mantingut la figura de vicealcalde, que a parer dels cupaires és “buida de contingut” i “innecessària”. A més, la formació ha qüestionat l’excés de regidories delegades que suportarà l’àrea d’Alcaldia, que considera que queda “sobresaturada”. Per tot això els cupaires han qualificar el nou organigrama de “nyap” i s’han preguntat si s’ha realment dissenyat per arribar a final de mandat.

D’altra banda, el grup municipal ha demanat al govern que aclareixi quin pla de govern preveu aplicar a partir d’ara, si el que havia presentat a principis de mandat quan governava en minoria o bé el que van acordar CiU i PSC quan va haver-hi el darrer acord de govern. En aquest punt, els cupaires han reclamat a Madrenas que abordi diversos temes clau de ciutat que hi ha pendents, com ara el projecte per a la nova entrada sud, el pla especial de la Devesa, el desplegament dels plans especial i social de les Pedreres, o bé la regulació dels pisos turístics. Altres qüestions acordades i pendents d’implementar segons la formació són el consell municipal de seguretat, el pla local d’habitatge, l’oficina de pobresa energètica, o el desplegament del pla de joventut, especialment projectes com el nou centre de l’esquerra del Ter o el que havia de vincular joves i universitat.

Finalment, la CUP-Crida per Girona s’ha ofert explícitament al govern per treballar plegats en alguns projectes com ara la municipalització del servei d’aigües, la definició del nou Modern i la planificació de les polítiques culturals, el canvi de model de residus i l’aposta pel porta a porta, projectes als barris o la lluita contra la segregació escolar, sense tancar la porta a explorar-ne d’altres. “La nostra disposició hi és, però demanem més transparència i diàleg a l’alcaldessa si realment vol arribar a acords”, ha conclòs el regidor cupaire Lluc Salellas, que també ha recordat el suport inalterable del grup municipal envers el paper del consistori en la consolidació de la nova República Catalana.