La formació demana que el govern activi una campanya per difondre el nou ROM i promoure que la ciutadania i les entitats hi presentin al·legacions

Ahir el Ple municipal de Girona va aprovar inicialment el nou Reglament Orgànic Municipal amb els únics vots a favor de l’equip de govern, format pels grups de CiU i PSC. La CUP-Crida per Girona es va abstenir en la votació perquè considera que el text “no fa una aposta prou valenta per l’aprofundiment democràtic”, tot i que va agrair a la regidora Maria Àngels Planas la seva predisposició a incloure algunes de les propostes cupaires.

Un cop aprovat inicialment el document, doncs, la CUP-Crida per Girona ha anunciat que presentarà una bateria d’al·legacions amb l’objectiu de millorar el text i de “fer-lo més ambiciós en matèria de participació ciutadana i transparència”. Entre les propostes que té previst presentar el grup destaquen els plens itinerants, la creació dels consells de barri, un codi ètic per a regidors i regidores o que la ciutadania pugui intervenir directament al Ple.

La CUP-Crida per Girona també ha sol·licitat al govern que activi una campanya per difondre el contingut del ROM que va aprovar-se inicialment ahir i el període d’al·legacions, per tal que la ciutadania i les entitats gironines puguin fer-hi aportacions durant les properes setmanes.

Proper pas: reformar el Reglament de Participança

Finalment, la CUP-Crida per Girona ha situat com a proper pas en matèria de participació ciutadana la reforma del Reglament de Participança, que és el principal document que regula els drets ciutadans per intervenir activament en la política municipal gironina. Es tracta d’un reglament que va entrar en vigor l’any 2005 impulsat per l’aleshores regidor Francesc Ferrer i Gironès, però que a parer de la CUP no s’ha divulgat ni desplegat amb tota la seva potencialitat. Ara la formació considera que és un bon moment per actualitzar-ne el contingut i promoure’n la utilització.