La formació lamenta que l’entrada del PSC al govern no s’hagi traduït en més progressivitat fiscal en les taxes i impostos de l’Ajuntament de Girona

La CUP-Crida per Girona s’ha posicionat aquest matí al voltant de les ordenances fiscals que vol aprovar el govern gironí per al 2017. En una roda de premsa, els regidors Laia Pèlach i Lluc Salellas han criticat que la proposta del govern “no incorpori noves mesures de progressivitat fiscal” i que “les noves exempcions i bonificacions previstes bàsicament beneficiïn les empreses i persones amb més recursos”. En aquest sentit, els cupaires també han lamentat que l’entrada del PSC al govern no s’hagi traduït en un major compromís social i ambiental en les taxes i impostos de l’Ajuntament de Girona.

D’altra banda, Pèlach i Salellas han fet pública la bateria de cinquanta propostes que la CUP ha tramès a l’equip de govern perquè les inclogui a les noves ordenances. En l’àmbit de l’habitatge destaquen la petició d’una revisió cadastral al municipi (la darrera fou el 1990), un recàrrec d’un 50% de l’IBI per habitatges buits, bonificacions segons el grau d’eficiència energètica dels immobles, o incentius per incloure pisos a la borsa municipal de lloguer social. En matèria de residus, hi ha propostes com premiar l’ús de la deixalleria i de compostadors o introduir bonificacions en funció del residus generats en els barris que fan porta a porta.

Pel que fa a comerç i treball, es proposen mesures com l’augment de l’IAE en zones amb grans superfícies comercials, més bonificacions per incrementar la plantilla de treballadors fixos, o incrementar la taxa d’ocupació de via pública a grans societats. I finalment en l’àmbit de la mobilitat el grup municipal fa propostes com introduir un cost variable a les zones verdes i blaves en funció del tipus de vehicle i el grau d’emissions que generi, bonificar l’impost de vehicles a usuaris del bus i la Girocleta, o fer pagar l’estacionament als busos turístics.

Finalment, els cupaires han reclamat mesures de transparència com ara la difusió del calendari d’aprovació de les ordenances fiscals i el termini d’al·legacions, la celebració d’una  audiència pública per sotmetre les ordenances a informació i debat ciutadà o l’edició de material divulgatiu sobre les taxes i impostos del 2017 per fer arribar a la ciutadania.