Permetre que la ciutadania i les entitats puguin forçar mocions de confiança i compareixences dels regidors i regidores al ple, entre les propostes de la formació

Aquest matí la CUP-Crida per Girona ha presentat en roda de premsa les més de 100 propostes que ha fet arribar a l’equip de govern per a la redacció del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). El grup municipal ha instat el govern a accelerar el procés d’elaboració de la normativa, i a preveure-hi una fase de participació ciutadana. Segons ha declarat la regidora Laia Pèlach, la CUP considera que de cara a principis del 2017 el nou ROM hauria de poder entrar en vigor.

Entre les principals propostes de la CUP-Crida per Girona destaca la celebració de plens itinerants als barris, que la ciutadania les entitats puguin forçar mocions de confiança i compareixences dels regidors i regidores, o crear la figura del “consell de ciutat” amb representació sectorial i territorial per fiscalitzar l’acció del govern. Altres mesures proposades són la promoció d’audiències públiques i consultes populars, la creació d’un codi ètic pels regidores i regidores, o concretar i restringir els criteris per al cobrament de dietes.

La CUP-Crida per Girona també ha recordat que el nou ROM haurà d’incloure un mecanisme perquè la ciutadania a títol individual pugui intervenir al plenari. Es tracta d’una mesura avalada pel ple a proposta de la CUP, i que segons l’acord aprovat s’hauria d’estar aplicant des del gener del 2016. La regidora Laia Pèlach ha reclamat al govern “ambició i voluntat política” perquè el nou reglament estigui a l’alçada de la demanda social creixent de “major participació, ètica i transparència” en la gestió municipal.

No a un ROM restrictiu i que coarti la llibertat d’expressió

Per la seva banda, la CUP-Crida per Girona s’ha posicionat en contra d’algunes de les propostes que conté l’esbós de reglament que s’ha filtrat avui en un mitjà de comunicació. Concretament el grup municipal ha dit que no comparteix en absolut mesures com restringir el nombre de mocions i de preguntes que poden fer els grups, impedir que es debatin qüestions que superin l’àmbit municipal, fer referències constants a la Constitució espanyola, o prohibir les accions reivindicatives o l’exhibició de banderes al ple. La regidora Pèlach ha advertit que s’oposaran a qualsevol intent “de restringir l’activitat del ple o de coartar la llibertat d’expressió”.