La CUP-Crida per Girona denuncia que el nou Pla de Govern és un pas enrere en matèria ambiental 

La formació considera també que la sociovergència gironina no té un projecte clar i viu de la inèrcia de la gestió dels últims anys 

La CUP-Crida per Girona ha fet una roda de premsa aquest matí per analitzar el pla de govern presentat 
públicament la setmana passada per l’alcaldessa Madrenas. La formació independentista ha denunciat que el pla no vagi més enllà d’un simple canvi d’imatge i que mantingui la inèrcia poc definida del model de CiU. El regidor Lluc Salellas ha destacat, en canvi, que sí que hi modificacions en clau negativa pel que fa a la defensa de la capitalitat en el projecte de la República Catalana com a conseqüència del pacte sociovergent així com un menysteniment cap a l’oposició ja que no s’han tingut en compte les propostes realitzades per la CUP i la resta de grups municipals a l’oposició. 


Durant la roda de premsa, la formació rupturista ha valorat el pla per àrees. Pel que fa a l’àmbit d’alcaldia i projectes de ciutat, la CUP ha denunciat que hi hagi diverses mesures sobre el TAV però en canvi es deixi de banda la línia de Rodalies, altament utilitzada i amb grans mancances, o que hi hagi tan sols una referència a l’Hospital Josep Trueta, un equipament imprescindible a la ciutat. De la mateixa manera, el grup municipal independentista ha lamentat que no hi hagi una aposta clara per les municipalitzacions del serveis públics teòricament s’ha parlat en àmbits com el de l’aigua. En la seva intervenció, el regidor Salellas ha denunciat la poca presència de mesures de participació en l’actual Pla de Govern que ni tan sols considera la participació una àrea estratègica. Salellas ha criticat també la manca de concreció pel que fa la xarxa d’equipaments culturals o la nul•la voluntat d’innovar i potenciar la cultura popular, les Fires i les festes majors de barri. 

Per la seva banda, la regidora Laia Pèlach ha valorat positivament el tomb realitzat en les propostes de l’àrea de Drets Socials, amb molt poca força en l’anterior pla. Al mateix temps, però, ha mostrat la seva preocupació per la possibilitat que no es materialitzin totes aquestes propostes i ha apuntat com a prova de cotó el debat sobre el pressupostos que hi haurà a finals d’any. La portaveu de la CUP ha volgut també destacar l’absència del Consell de Joventut o del compromís de destinar l’1% del pressupost a cooperació, així com la inexistència de mesures per lluitar contra la segregació escolar malgrat l’informe recent de la Sindicatura de Greuges que situava aquest com un problema clau a la ciutat de Girona. 

El declivi de l’aposta pel medi ambient 

Finalment, la CUP-Crida per Girona ha volgut fer èmfasi en el pas enrere constatable que hi ha hagut respecte al pla de 2015 pel que fa a les polítiques mediambientals. El nou pla passa de 41 a 26 propostes en aquesta àrea d’on cauen sobretot mesures per a la reducció i la millora de la gestió dels residus, com la mateixa implantació del porta a porta a diversos barris, o per a la millora de l’eficiència energètica, a més de projectes aparentment claus com l’àmpliament anunciat 4 rius i una sèquia. En aquest sentit, Laia Pèlach ha lamentat que aquesta absència, que es dóna també en altres iniciatives que s’havien anunciat com grans projectes de ciutat, es faci mig d’amagat i sense donar explicacions a la ciutadania. 

Pèlach ha conclòs la seva intervenció reivindicant la necessitat d’una alternativa de govern i reiterant el compromís de la CUP-Crida per Girona de practicar una oposició crítica i constructiva pel bé de la ciutat i la seva gent amb l’aspiració de liderar aquesta alternativa de govern necessària a partir del 2019.