La formació lamenta que el Pla de Govern presentat per Marta Madrenas refermi el model aplicat fins ara, i reivindica la necessitat d’una “alternativa popular” a la ciutat

La CUP-Crida per Girona ha fet avui una primera valoració respecte al Pla de Govern de CiU i PSC presentat ahir per l’alcaldessa Marta Madrenas. La formació considera que el document presentat pel govern és “continuista” en relació amb la gestió duta a terme en aquest primer any de mandat i que “no incorpora canvis substancials” pel que fa al model i les polítiques que havia aplicat CiU en solitari. La setmana que ve els cupaires faran una roda de premsa en què faran una valoració més concreta de les diferents mesures que incorpora el pla.

Segons el grup municipal, aquest fet demostra com CiU i PSC coincideixen en el model de ciutat, i que les polítiques socials i econòmiques, més enllà d’alguns retocs superficials, s’han mantingut inalterades. En aquest sentit, la CUP-Crida per Girona ha lamentat que la intenció CiU i PSC sigui fonamentalment continuar amb la inèrcia dels darrers anys, “sense dotar l’Ajuntament i la ciutat de les eines i polítiques democratitzadores que reclama avui la societat gironina”.

En canvi, la CUP sí que ha lamentat que el Pla de Govern no incorpori cap referència al moment polític que viu el país, i a la implicació de la ciutat en el procés constituent de la República Catalana. Així, la formació ha lamentat que CiU hagi cedit a les exigències del PSC i hagi renunciat al fet que Girona jugui un paper actiu dins del municipalisme català pel que fa al suport al procés d’independència.

En termes generals la CUP ha criticat les mancances estratègiques del pla en matèria cultural, de gestió de residus o de participació ciutadana, així com la poca ambició en la defensa de la sanitat pública, la lluita contra la segregació escolar o la recuperació de serveis públics, per posar alguns exemples. La formació també ha lamentat que del document no es desprengui una aposta ferma per la descentralització als barris o un replantejament de les polítiques turístiques i de promoció econòmica.

D’altra banda, la CUP-Crida per Girona ha valorat negativament la inconcreció de moltes de les mesures previstes, així com que no s’hagin acompanyat d’un calendari d’execució ni d’un sistema d’indicadors per tal de poder-ne avaluar el grau de compliment. La formació també ha denunciat, un cop més, que aquest tipus de plans no comptin amb mecanismes de participació ciutadana i control democràtic, com ara la audiències públiques periòdiques o òrgans participatius per a la seva elaboració, desplegament i avaluació.

Finalment, el regidor Lluc Salellas ha declarat que “aquest Pla de Govern certifica que CiU i PSC comparteixen un model de ciutat desfasat i que funciona per inèrcia”, i ha reivindicat la tasca de la CUP-Crida per Girona per articular “una alternativa popular dins i fora de l’Ajuntament que doni resposta a les necessitats i reptes de la ciutat i del país en matèria ambiental, social, democràtica i d’igualtat i respecte a la diversitat”.