La formació reclama que els festivals i les festes majors disposin de gots reutilitzables, i que s’instal·lin papereres de reciclatge a les escoles, entre d’altres

La CUP-Crida per Girona ha manifestat la seva preocupació per la dinàmica de proliferació de residus que sovinteja al conjunt de festivals, festes majors i esdeveniments esportius de la ciutat. Segons la CUP, a l’edició d’enguany del festival Strenes, que s’acaba aquest diumenge, s’ha visualitzat aquesta mancança pel que fa a prevenció i reciclatge de residus. Per això, la formació demana que l’equip de govern tingui en compte aquest aspecte a l’hora de signar convenis amb empreses o entitats promotores de festivals i autoritzar grans esdeveniments.

Així, la CUP-Crida per Girona considera que l'acumulació de gots de plàstic i altres residus als llocs de celebració és una constant, i ha denunciat que cap dels equips de govern de la ciutat (ni el tripartit, ni CiU ni l’actual equip de CiU amb PSC) hagin reaccionat per posar remei al problema. Per això, la formació ha instat el govern municipal, juntament amb la col·laboració de promotors de festivals i festes majors, a dotar-se de les eines necessàries per a reduir l'impacte dels residus, que per la CUP són un problema ambiental de primer ordre.

En aquesta línia, el grup municipal ha destacat que “fer servir gots reutilitzables, material reciclable i vetllar per reduir l'ús del plàstic són mesures que ja es contemplen a l'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) i que són senzilles de dur a terme”. Cal tenir en compte que el mateix Ajuntament de Girona està adherit i compromès amb l'ECRZ des de fa uns anys.

Papereres de reciclatge a les escoles

D’altra banda, la CUP-Crida per Girona ha reclamat que els equipaments municipals com escoles i pavellons es dotin de plans de gestió de residus més acurats i eficients, per tal que l’Ajuntament de Girona esdevingui exemplar en la gestió de residus dels edificis municipals. Justament en els darrers dos plens, els cupaires ja han fet precs al govern demanant la instal·lació de papereres de reciclatge a les escoles de la ciutat.

Per la formació, les fraccions de paper, envasos, vidre i orgànic, que cada any acumulen moltes tones a la ciutat, haurien de recollir-se selectivament i ser posteriorment abocades als llocs corresponents. La CUP també demana que les empreses externes o entitats que participin en la gestió d’aquests equipaments s’hagin de comprometre amb les clàusules ambientals que garanteixin el reciclatge i la bona gestió dels residus.