La CUP-Crida per Girona presenta una bateria de 40 propostes per millorar el pressupost municipal

El grup municipal decidirà dijous que ve en una assemblea oberta el sentit del seu vot als comptes municipals proposats per CiU


Aquest matí els regidors de la CUP-Crida per Girona han presentat en roda de premsa la bateria de 40 propostes que han fet arribar al govern de CiU de cares a la discussió del pressupost municipal del 2016. El posicionament definitiu del grup respecte als comptes municipals es decidirà el proper dijous 17 de desembre, en una assemblea oberta que tindrà lloc a les 20h al centre cívic del Barri Vell. Els regidors han aprofitat per reclamar a l’equip de govern que fixi la data de l’Audiència Pública sobre el pressupost que va encomanar-li el ple, i que aprofundeixi en els mecanismes de transparència i participació.

En la compareixença, el regidor Lluc Salellas ha fet una valoració crítica del pressupost proposat per CiU. Salellas considera que els comptes presentats pel govern són “continuistes, excessivament centrats en el turisme i que obliden barris especialment necessitats de la ciutat”. Segons ha declarat “és un pressupost que no té en prou en compte el context social i de crisi quasi estructural que patim”. També ha criticat que un 21% de les inversions previstes es destinin, directament o indirecta, al projecte del fons Santos Torroella.

Entre les propostes presentades per la CUP-Crida per Girona, la regidora Laia Pèlach ha destacat mesures d’estalvi com ara la reducció de les retribucions als càrrecs electes i personal de confiança, de les partides de representació institucional, i de promoció turística, i la petició d’ampliar la partida destinada als pressupostos participats. Pel que fa a l’acció social, Pèlach ha proposat que es creïn partides com ara la del Consell Municipal LGTB, Pla Local d’Igualtat de Gènere, Dret a una llar digna o Pla Local d’Acollida.

Quant a les polítiques als barris, la regidora ha destacat la necessitat de crear una partida específica destinada al Pla Integral de Sant Narcís, i al Pla d’Usos del Castell de Montjuïc, entre d’altres. En l’àmbit econòmic i de foment de l’ocupació el grup proposa augmentar partides com Cooperativisme i Aixequem persianes, i crear-ne de noves com ara Ocupació als barris i Economia Solidària i Sostenible. En l’àmbit ambiental, el grup municipal valora l’increment de despesa i proposa, entre d’altres, la creació de les partides de Pla de Municipalització de l’Aigua, Pla de Recollida Porta a Porta i Taula Municipal sobre el Canvi Climàtic.

Finalment, en el camp cultural la CUP-Crida per Girona aposta pel foment de la cultura popular i l’accés a la cultura per part del conjunt de la ciutadania. Les principals mesures en aquest camp són la creació de dues partides sobre Pla Estratègic de Cultura i Pla d’Esquipaments Museístics, l’increment de les beques KREAS a 150.000€ i limitar les despeses vinculades al projecte del fons Santos Torroella a un 10% del pressupost d’inversions com a màxim.