La CUP-Crida per Girona ha fet una primera valoració de la proposta de pressupost municipal per al 2016 publicada per part del govern de CiU a Girona. El grup municipal també ha anunciat una roda de premsa per al proper divendres 11 de desembre per valorar més a fons la proposta i exposar les principals demandes i condicions que farà arribar a l’equip de govern de cares a la discussió dels comptes municipals.

D’una banda, la CUP considera que la proposta de CiU respon a “un pressupost clarament continuista, en què l'aposta exclusiva per la promoció turística com a motor econòmic condiciona bona part de les polítiques de les diferents àrees de gestió”. Així, el grup considera que els comptes presentats pel govern “no responen als canvis que s'ha vingut demanant des de la mateixa CUP i d’altres grups de l’oposició, és a dir, més acció social, més equilibri i cohesió territorial i més cultura popular, entre d’altres”. Des d’aquest punt de vista, la CUP-Crida per Girona ha valorat la proposta de CiU com “un mal punt de partida” i ha avançat algunes les demandes i condicions que presentarà al govern “encaminades a un canvi profund del model de ciutat en clau social, ambiental i democràtica”.

Així doncs, el grup reclamarà l’increment de les partides vinculades a combatre la situació d’emergència social, com ara l’habitatge i la pobresa energètica; i d’acció social en àmbits com l’atenció a la infància, joventut, gent gran, igualtat de gènere, cooperació i atenció a la diversitat. Pel que fa a l’equilibri territorial, la CUP proposarà un increment general de les inversions i partides destinades als barris menys cèntrics; i respecte al model econòmic demanarà partides ambicioses de foment del cooperativisme i l’economia social, entenent que “cal transformar el model econòmic perquè la majoria social gironina surti de la crisi en condicions”.

Quant al model de gestió, la CUP-Crida per Girona insisteix un any més en la necessitat de reduir les despeses vinculades als alts càrrecs, eliminar càrrecs de confiança, i una disminució de les despeses de representació institucional. El grup també ha criticat que les partides culturals no tinguin prou en compte les iniciatives creatives locals i de base, i que les partides de promoció turística continuïn clarament sobredimensionades. Per contra, la CUP ha fet una valoració positiva de l’increment de les partides relacionades amb l’àrea de Sostenibilitat.

Transparència i participació

Igualment, la CUP-Crida per Girona ha demanat a l’equip de govern que habiliti mecanismes de participació i transparència per tal de garantir la implicació i seguiment ciutadà en la definició del pressupost del 2016. En aquest sentit, el grup ha demanat a l’equip de govern que fixi la data de l’audiència pública sobre els comptes municipals, que va aprovar-se al ple ordinari del novembre a proposta de la CUP. Finalment, la CUP-Crida per Girona ha anunciat una assemblea oberta per al proper dijous 17 de desembre, en què s’exposarà el resultat de les converses amb CiU i es decidirà la posició del grup en la votació del pressupost, que està prevista per al dia 21 de desembre.