El grup municipal recorda a l’equip de govern que al ple del desembre s’ha d’aprovar la modificació del ROM perquè els ciutadans puguin intervenir a les sessions

Autor Carles Palacio
Ahir dimarts el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar, amb els únics vots contraris de l’equip de govern, la moció de la CUP-Crida per Girona per crear un nou sistema de Pressupost Participatiu que substitueixi els actuals pressupostos participats. D’aquesta manera, tots els grup de l’oposició, cadascun des de la seva visió, van coincidir en la necessitat de replantejar de fons l’actual mecanisme, i estudiar fórmules ambicioses que permetin una major incidència ciutadana en la definició dels comptes municipals.

La moció aprovada estipula que durant el primer semestre del 2016 s’haurà de celebrar un procés ciutadà per elaborar el reglament del nou sistema de Pressupost Participatiu, i que ja al proper mes de gener el consistori ha d’organitzar una jornada de formació i debat per conèixer experiències de pressupostos participatius d’altres municipis. El text aprovat també preveu que s’organitzi una audiència pública per sotmetre a informació pública el contingut del pressupost del 2016 i les ordenances, i que els comptes del proper exercici es publiquin íntegrament i en format editable al web municipal.

En aquest sentit, la regidora Laia Pèlach, ha demanat a l’equip de govern “que es posi les piles en participació perquè se li acumula la feina”. Pèlach ha recordat que a més del nou sistema de Pressupost Participatiu, l’equip de govern té pendent la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM). Justament, la moció de la CUP-Crida per Girona aprovada pel ple el passat mes de juliol, estableix que cal modificar el reglament “abans d’acabar l’any 2015 per tal d’incloure-hi el dret de ciutadans a títol individual d’intervenir en les sessions plenàries de la Corporació”.

Pèlach ha recordat que només queda un ple per acabar l’any, i que des de l’aprovació de la moció l’equip de govern no ha convocat els grups municipals en cap ocasió per parlar de la modificació del ROM. En aquest sentit, la regidora ha demanat a l’equip de govern una reunió urgent amb la resta de grups per valorar conjuntament com s’han de concretar totes aquestes mesures de participació aprovades recentment, i “donar compliment als acords del ple amb la màxima diligència possible”.