El grup municipal proposa un procés ciutadà vinculant durant el 2016 per elaborar-ne el reglament. El nou sistema substituiria els actuals pressupostos participats

Autor Carles Palacio
El grup municipal de la CUP-Crida per Girona ha proposat la creació d’un sistema de Pressupost Participatiu de cara a l’exercici 2017, que substitueixi els actuals pressupostos participats i que permeti “empoderar la ciutadania gironina i aprofundir en la democratització de la gestió dels comptes municipals”. El grup municipal considera que els pressupostos participats han estat un primer pas, però que “després de tres edicions convé fer balanç i idear noves formes de participació més eficaces i ambicioses”.

A diferència del format de pressupostos participats actual, la CUP-Crida per Girona proposa que el procés s’estengui a l’àmbit sectorial –a través de la implicació dels consells municipals temàtics–, i que la fase de participació se situï abans de l’aprovació del pressupost al plenari. El grup municipal també preveu que tant el pressupost com les grans despeses de caràcter plurianual hagin de validar-se en consultes ciutadanes vinculats, i que es creï un Consell de Ciutat format per representants de les assemblees de barri i els consells sectorials, que s’encarregui de seguir l’execució i tancament dels pressupostos participatius, entre d’altres.

Per assolir aquest nou sistema participatiu la CUP-Crida per Girona proposa que durant el primer semestre del 2016 s’engegui un procés ciutadà vinculant per fer balanç dels tres anys de pressupostos participats, i elaborar el reglament del nou sistema. Amb aquest objectiu, el grup municipal ha presentat una moció per al ple del proper dilluns, en què a més es demana que durant el gener del 2016 s’organitzi una jornada municipal de formació i debat sobre experiències de pressupostos participatius d’altres municipis catalans i de fora.

Audiència pública dels comptes municipals del 2016

La CUP-Crida per Girona també proposa que un cop aprovats definitivament les ordenances fiscals i el pressupost municipal del 2016 se celebri una audiència pública “com a mecanisme bàsic de transparència perquè la ciutadania gironina conegui l’estat i la previsió en la gestió dels comptes municipals per al proper exercici”. Finalment, el grup municipal ha insistit en la petició que els pressupostos es publiquin íntegrament i en format editable al web municipal.