El grup reclama que el procés d’aprovació de les ordenances i el pressupost sigui “transparent i participatiu” per garantir el control democràtic de la gestió municipal

El grup municipal de la CUP-Crida per Girona ha presentat a l’equip de govern de CiU una bateria de propostes sobre les ordenances fiscals del 2016, que està previst que s’aprovin inicialment dilluns que ve. Les mesures van encaminades sobretot a incrementar la progressivitat social i a implantar noves figures de fiscalitat ambiental en les ordenances.

Entre les mesures en clau ambiental destaca la millora de les exempcions per premiar l’ús de la deixalleria i de compostadors, la bonificació de l’IBI per a l’ús de sistemes d’eficiència energètica, o els benficis fiscals per a l’ús de la bicicleta i el transport públic. Pel que fa a l’àmbit social, algunes de les propostes són la bonificació de l’IBI per a propietaris que posin immobles a la borsa municipal d’habitatge i s’acullin al lloguer social, o els beneficis per a empreses que prioritzin criteris socials en la contractació, entre d’altres.

Altres demandes de la CUP-Crida per Girona són la retirada de l’exempció de taxes per a rodatges cinematogràfics per a productores amb ànim de lucre de fora de la ciutat, la retirada de l’exempció de les taxes d’utilització d’equipaments municipals per a empreses que fomentin el turisme esportiu, o el manteniment de les bonificacions en diferents taxes i impostos per als afectats de les obres del TAV.

Manca de temps per als grups i poca transparència per a la ciutadania

Tot i agrair la disposició de la regidora d’Hisenda per al debat i l’entesa, el grup municipal a criticat que l’equip de govern pretengui tenir enllestida tota la discussió i aprovació de les ordenances fiscals en menys de dues setmanes, i que el procés de debat no s’hagi traslladat a la ciutadania. En aquest sentit, la CUP-Crida per Girona ha reclamat un cop més que tot el procés d’elaboració i aprovació de les ordenances i pressupost ha de ser “el màxim de transparent i participatiu possible per tal de garantir-ne el control democràtic i el protagonisme ciutadà”.