Ahir dimecres, la CUP-Crida per Girona va celebrar un acte a Germans Sàbat per reivindicar “la Girona popular i dels barris”. La candidatura considera que la ciutat s’ha construït en els darrers quaranta anys d’esquenes a la realitat dels barris i de les classes populars gironines”, i es proposa capgirar aquesta situació replantejant d’arrel el model de ciutat i la manera de governar. En l’acte hi van participar el periodista i membre de Súmate Antonio Baños, i també els candidats Lluc Salellas, Toni Granados i Fina Espinosa. Granados és veí de Germans Sabat i membre de Lluita Internacionalisa, i Espinosa és educadora social al sector de l’Esquerra del Ter.

En la seva intervenció, centrada en l’àmbit nacional, Baños va defensar la independència com l’única forma de plantejar un trencament amb les polítiques neoliberals i amb les velles formes de fer política. “La independència és complicada, però encara és més complicat plantejar un futur d’igualtat i democràcia real per a les classes populars dins de l’Estat espanyol”, va argumentar. En aquest sentit, el periodista va defensar que el projecte independentista no s’ha de basar en la identitat, que és personal i lliure de cadascú, sinó en la voluntat democràtica i l’oportunitat de replantejar d’arrel el sistema polític, social i econòmic”.

Pel que fa a l’àmbit gironí, una de les propostes que va exposar el candidat Lluc Salellas en aquest camp va ser creació d’una ‘anella dels barris’, que “interconnecti els diferents sectors gironins i trenqui amb la concepció radial i centralista que ha regit històricament la ciutat”. Segons Salellas, a través d’aquesta anella es crearien itineraris per travessar la ciutat a través dels diferents sectors, i promouria la zones de transició per tal de connectar veïnats que actualment viuen d’esquenes tot i tenir límits comuns. Dins d’aquest projecte també es preveu l’impuls de projectes comunitaris que impliquin diferents barris, i una descentralització real dels serveis i les polítiques municipals.

En les seves intervencions, Toni Granados i Fina Espinosa van elogiar Germans Sàbat, i el van definir com un barri de gent valenta i lluitadora, i amb un gran sentit de comunitat. Apel·lant a aquest tarannà, ambdós candidats van animar el veïnat a organitzar-se i implicar-se, tal com defensa la CUP-Crida per Girona, per un canvi en les polítiques municipals que doni resposta a les necessitats i demandes del barri, i doni protagonisme als barris de la ciutat que històricament han estat més desatesos.

En aquesta línia, la candidatura també proposa impulsar la creació d’un servei específic dins la futura regidoria de Participació dedicat a dinamitzar la participació veïnal i el treball comunitari als barris. Aquesta unitat, que hauria d’estar ben coordinada amb d’altres regidories com Serveis Socials, promouria la creació d’Assemblees de Barri, i la gestió comunitària dels equipaments municipals de barri. La candidatura considera que “per garantir un empoderament real del teixit veïnal calen recursos per educar en els valors de la participació i l’assemblearisme, i voluntat política per cedir espais de decisió i gestió a les associacions i la ciutadania”.

Reivindicar la memòria del barraquisme

La CUP-Crida per Girona també va fer referència a la diversitat d’orígens dels gironins i les gironines, i va defensar la necessitat de divulgar i fer conèixer el patrimoni cultural i històric que hi ha darrere els diferents fluxos migratoris en què va veure’s immersa la ciutat durant el s. XX. D’aquesta manera, la candidatura proposa, per exemple, crear un itinerari sobre el barraquisme a Girona, aprofitant diversos treballs i experiències recents.