La CUP-Crida per Girona proposa un espai d’arts visuals a la Casa Pastors amb el nom de “Francesc Torres Monsó”

La candidatura vol estudiar la retirada de la compra del fons Santos Torroella, i impulsar aquest nou projecte, més abastable i accessible als creadors gironins

Aquest matí la CUP-Crida per Girona ha presentat les seves propostes en matèria cultural. Ho ha fet davant la Casa Pastors, un equipament que en aquest mandat ha estat al centre del debat polític arran de la controvertida compra del fons Santos Torroella.

Justament, la candidatura ha anunciat que estudiarà “la possibilitat de retirar el projecte de Museu que es vol crear a partir de la compra del fons Santos Torroella”. Segons ha explicat el candidat Lluc Salellas, el grup municipal de la CUP ha sol·licitat un informe a la secretaria de l’Ajuntament de Girona sobre l’estat exacte de l’adquisició d’aquest fons, per valorar la possibilitat de tirar enrere l’operació.

En el seu lloc, la CUP-Crida per Girona proposa la creació d’un “Espai Polivalent de les Arts Visuals (EPdAV)”. La proposta l’ha presentada l’historiador de l’art Narcís Selles, que ha estat una de les persones que ha col·laborat en l’elaboració del programa de cultura de la candidatura. Segons Selles, es tracta d’una proposta basada en l’optimització i racionalització dels recursos, i tindria per objectiu “garantir l’accés públic a l’art produït a Girona en l’època contemporània relacionant-lo amb les dinàmiques artístiques catalanes i internacionals”.

La CUP-Crida per Girona ha llançat la proposta de batejar aquest nou projecte amb el nom de ‘Francesc Torres Monsó’, “com a homenatge a un dels artistes gironins més importants del s. XX”, segons han expressat. El projecte de l’Espai Polivalent de les Arts Visuals, tindria quatre funcions bàsiques, que han estat exposades per Selles:


  • Centre d’art: tasques de producció i exhibició de l’art més actual, laboratori i contenidor d’idees, taller i aula de debats, espai obert a comissaris independents, etc. Aquesta branca faria algunes de les funcions que actualment està fent el Bòlit.
  • Museu d’art: construcció d’una col·lecció pròpia en funció d’un projecte artístic concret provinent bàsicament d’obres dels fons públics de Girona i altres fons locals (col·leccionistes, fundacions, etc.); assumpció de funcions del Museu d’Art quant a l’època contemporània. No seria una mostra estable.
  • Sala d’exposició: espai per als artistes locals actuals, articulada i interrelacionada amb els espais dels centres cívics d’arreu de la ciutat.
  • Institut de les arts: potenciació de l’estudi i la recerca artística dels dels camps de les ciències humanes i socials; política editorial i publicació de les recerques; concessió de beques i ajuts per investigadors. Aquesta branca hauria de tenir un vincle estret amb la UdG.
Per disseny, desplegament i gestió d’aquesta iniciativa, la CUP-Crida per Girona planteja un paper destacat del Consell de les Arts i la Cultura, per tal de garantir la implicació i participació del sector cultural gironí en el projecte. A més del Consell, l'espai comptaria amb una direcció i un equip tècnic, que completaria l'estructura de gestió. La proposta sencera de l'EPdAV es pot llegir en un annex del programa electoral.

A més d’aquest projecte, Lluc Salellas ha exposat que el plantejament bàsic de la política cultural de la CUP-Crida per Girona passa per recuperar la figura del regidor de Cultura, superar el dirigisme de l’actual equip de govern i la turistització de la cutura, incrementar el suport i espais per als creadors i agents culturals locals, i obrir el debat sobre les polítiques culturals al sector i al conjunt de la ciutadania. Per això la candidatura proposa el replantejament i apoderament del Consell de les Arts i la Cultura, l’elaboració d’un Pla Estratègic de Cultura i un Pla d’Equipaments Culturals, que asseguri la descentralització de la cultura a la ciutat i la resolució de dèficits i demandes històriques del sector.

Finalment, entre les propostes que ha volgut destacar Salellas hi ha la d’articular un circuit de locals i espais d’oci (com ara bars, casals i ateneus, etc.) habilitats per a la presentació, exposició, projecció i representació d’iniciatives i activitats culturals de petit format, que complementi l’oferta pública d’equipaments culturals. També l’augment de les beques KREAS fins a 150.000€ o el replantejament del model de Fires a partir d’un procés participatiu durant el primer any de mandat.