La formació aposta per combinar les mesures de xoc contra l’atur amb una planificació estratègica que permeti transformar l’actual model econòmic i productiu

Aquest dijous la CUP-Crida per Girona ha presentat el seu programa econòmic de cara a les eleccions municipals del 24 de maig. Ho ha fet en una una roda de premsa celebrada davant la Cambra de Comerç aprofitant l’adveniment de l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball. Lluc Salellas, en nom de la candidatura, ha aprofitat per reivindicar la lluita pels drets laborals, i ha manifestat el suport de la CUP-Crida per Girona al personal en lluita de l’empesa mixta Girona+Neta.

D’altra banda, la cap de llista Laia Pèlach ha desgranat els cinc eixos que guiaran la proposta de la candidatura en matèria econòmica, que són la planificació democràtica d’un nou model econòmic local; la diversificació del model productiu i l’activitat econòmica; la lluita contra l’atur i la precarietat, l’aposta estratègica per l’economia social i cooperativa; i la potenciació del rol de l’Ajuntament com a agent econòmic.

Pel que fa a la planificació democràtica d’un nou model econòmic local, Pèlach ha proposat la creació d’un Consell Municipal de Treball, i ha defensat la necessitat de fer un debat de ciutat sobre el model econòmic i productiu que necessita la ciutat avui. Segons la cap de llista “cal decidir i planificar de forma democràtica i participativa com construïm un nou model econòmic al servei dels interessos populars i no dels poderosos”.

Quant a diversificació del model productiu i l’activitat econòmica, Pèlach ha alerta de la dependència creixent de la ciutat envers el sector turístic, i ha exposat l’aposta de la CUP-Crida per Girona de recuperar teixit industrial, reforçar el teixit comercial arrelat als barris i potenciar l’activitat agroramadera,que pràcticament s’ha extingit. Pel que fa al turisme, Pèlach ha defensat replantejar un model en què “sigui el turisme el que s’integri i s’adapti a la ciutat i a la gent que hi viu, i no al revés”.

El tercer eix presentat ha estat el de la lluita contra l’atur i la precarietat. En aquest punt, Pèlach ha defensat el reforçament de les actuals estructures municipals amb més recursos, i apostarà per un pla de xoc contra l’atur centrat en els col·lectius amb més dificultats d’inserció, com ara joves, dones i majors de 45 anys. El quart eix de la candidatura serà la transició de Girona cap a un model cooperatiu de ciutat. La candidata ha defensat que “cal una aposta estratègica per l’economia social i cooperativa”, i ha proposat l’impuls d’una Xarxa d’Economia Solidària a la ciutat que articuli les diferents experiències i iniciatives en aquest camp.

Finalment, el cinquè eix que proposarà la CUP-Crida per Girona en l’àmbit econòmic serà la potenciació del rol de l’Ajuntament com a actor econòmic. Pèlach ha defensat la necessitat de recuperar els serveis públics externalitzats a través d’un pla de municipalitzacions, i ha defensat la col·laboració público-comunitària com a alternativa de l’actual model basat en les privatitzacions. Així, la candidatura aposta per implicar el teixit associatiu, el tercer sector i el món de l’economia social en la prestació de serveis, i ha defensat l’aplicació de criteris ètics, socials i ambientals en tots els processos de compra i contractació de l’Ajuntament.