La CUP-Crida per Girona denuncia que 14.000 gironines i gironins no podran votar a les eleccions municipals

La formació demana a través d’una moció que l’Ajuntament s’impliqui en garantir el dret de vot de tota la ciutadania gironina

La CUP-Crida per Girona ha denunciat que prop de 14.000 gironines i gironines no podran exercir el seu dret de vot en les properes eleccions municipals. Es tracta del número de residents a la ciutat que no disposen de la nacionalitat espanyola, ni poden acollir-se a tractats internacionals de reciprocitat que permetin fer efectiu el dret de vot. Els cupaires també han explicat que hi ha 6.000 persones més que sí que poden acollir-se a aquests tractats de reciprocitat, però que sovint tenen dificultats per votar com a conseqüència de la manca d’informació i la complexitat dels tràmits administratius que cal realitzar en aquests casos.

Davant d’aquesta situació, la CUP-Crida per Girona demanarà al Ple municipal del proper 17 de setembre que l’Ajuntament es posicioni a favor del dret de vot per a totes les gironines i els gironines, i que s’impliqui per tal de fer-lo efectiu. Ho farà a través d'una moció que demana instar l’Estat espanyol que faci els canvis legals necessaris a fi de permetre el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals a totes les persones estrangeres residents, amb el criteri màxim de 6 mesos de residència legal continuada com a requisit; així com instar al Parlament de Catalunya a treballar per fer efectius els drets de la ciutadania tot vehiculant-los a la residència.

Pel que fa a l’Ajuntament de Girona, la moció demana que el consistori es comprometi a “fer una campanya informativa per a donar a conèixer els processos per fer efectiu el dret a vot entre les persones estrangeres residents a Girona i que per raó dels convenis internacionals, podran exercir el dret a sufragi actiu i passiu a les properes eleccions municipals”. Els cupaires també proposen mesures com demanar als grups municipals que no instrumentalitzin la immigració amb fins electoralistes, realitzar una campanya de difusió i denúncia de la manca de drets polítics per part de les persones estrangeres, o treballar per desplegar la Llei de Consultes de Catalunya, com a mitjà per garantir la plena participació política de la ciutadania resident a Girona al marge de la seva nacionalitat.

Manca de compromís del govern

La CUP-Crida per Girona ha aprofitat per lamentar la passivitat i manca de compromís del govern gironí en aquest aspecte. En concret, la formació ha lamentat que l’equip de Marta Madrenas no hagi fet cap pas en la línia de la moció de l’Espai Antiracista aprovada l’abril del 2015, en què reclamava la implicació del consistori per fer efectiu del dret de vot de tota la ciutadania gironina. També han denunciat que el govern no ha executat la moció dels cupaires aprovada pel plenari el març del 2016, en què s’establia el compromís d’elaborar un pla d’acollida en el termini d’un any, així com la prestació del servei de primera acollida a totes les persones immigrades o retornades empadronades al municipi, prevista a la llei 10/2010.