La CUP-Crida per Girona exigeix mesures urgents davant la reducció d’un 12% de la recollida selectiva

La formació denuncia que des del 2005 no es donaven xifres tan baixes de separació de residus a la ciutat, que han caigut del 47% al 35% en només un any

La CUP-Crida per Girona ha qualificat d’”alarmant” la davallada de la recollida selectiva a la ciutat, que ha passat del 47% al 35% en només un any, del 2016 al 2017, segons dades oficials del mateix Ajuntament. Cal recular fins l'any 2005, en què la separació de residus fou del 34,53%, per trobar unes xifres tan baixes de recollida selectiva. La formació ha recordat que aquestes dades allunyen el municipi d’assolir l’objectiu del 60% de recollida selectiva s’ha marcat a nivell de Catalunya de cara al 2020. Els cupaires han carregat contra el regidor responsable de l’àrea, Eduard Berloso, i ha exigit que s’apliquin mesures urgents per revertir aquesta tendència.

Així, la CUP-Crida per Girona ha criticat que l’única actuació destacada del govern actual en matèria de residus són les obres d’ampliació de la incideradora de Campdorà. Des de la formació han criticat que l’”aposta per la incineradora perpetua un model de gestió de residus obsolet i insostenible” i han recordat que “la gran inversió de recursos que està suposant l’ampliació de Campdorà podria estar-se dedicant a polítiques de sensibilització per a la prevenció i reducció de residus, i a la implantació de sistemes de recollida més eficients”. Cal recordar que l’actual model ha provocat un augment de la taxa d’escombraries d’un 7% en l’últim any a la ciutat.

En aquest línia, els cupaires han deplorat que l’aposta del govern per la recollida selectiva porta a porta s’hagi reduït únicament a l’experiència de Sant Daniel, i han criticat que no s’hagi fet una valoració pública del seu impacte un any després d’haver-se implantat. També han exigit, un cop més, que el consistori gironí es doti d’un pla de desplegament per fases del porta a porta a tots els barris de la ciutat.

D’aquesta manera, la CUP-Crida per Girona ha denunciat la deixadesa i la manca d’interès del govern convergent per les polítiques ecologistes i de sensibilització i educació ambiental, i hi ha afegit com a mostra que la manca de difusió i actuacions per part del govern amb motiu de la Setmana de la Natura, que se celebra a partir de dilluns, i del Dia del Medi Ambient, que s’escau el dimarts 5 de juny.