La formació demana que l’Ajuntament habiliti un mecanisme perquè la ciutadania gironina pugui denunciar de forma anònima i segura males pràctiques en l’administració pública

La CUP-Crida per Girona proposa que l’Ajuntament de Girona creï una bústia de denúncies ciutadanes contra la corrupció o altres pràctiques lesives per al bon govern de la ciutat, a través de la qual la ciutadania pugui enviar de forma anònima i segura denúncies, pistes o indicis de casos que considera que l’Ajuntament hauria d’investigar. La iniciativa, que ja s’aplica en altres llocs, es debatrà dilluns al Ple municipal mitjançant una moció, i els cupaires s’han mostrat confiats que comptarà amb el suport de tots els grups.

Segons el text proposat, l’Ajuntament hauria de respondre totes les denúncies rebudes, i investigar les que considerés fonamentades o trametre-les a la institució corresponent. Paral·lelament, la persona denunciant conservaria el poder de revelar o no la seva identitat, i tindria constància de quin seguiment s’ha fet de la seva sol·licitud per poder supervisar-la. També es planteja la creació d’un òrgan per fer el seguiment de l’estat de les denúncies, format per membres de govern, representants dels grups polítics, el Defensor de la Ciutadania i els representants del comitè d’empresa de l’Ajuntament.


La regidora gironina Laia Pèlach ha destacat que “cal habilitar les eines i destinar els recursos necessaris per tal de garantir que l’acció municipal es basi en principis d’ètica i transparència, i per prevenir i actuar contra possibles males pràctiques”. També ha remarcat que “és imprescindible que la ciutadania i el personal municipal puguin denunciar de manera anònima i segura qualsevol indici de pràctica irregular”.