La formació reclama que es replantegi el sistema davant del “descontentament veïnal creixent” i que es compleixi la moció dels cupaires aprovada el novembre del 2015

La CUP-Crida per Girona ha fet balanç de l’edició dels pressupostos participats dels barris per a l’exercici 2017, després que ahir se’n fessin públics els resultats i les dades de participació, que han disminuït sensiblement en relació amb l’edició anterior. Segons els cupaires, el descens de la participació, les queixes d’associacions veïnals i les polèmiques produïdes en alguns barris a l’hora d’escollir els projectes demanen un replantejament a fons de l’actual model.

Així, la formació ha responsabilitzat el govern del “declivi i fracàs progressiu” del model com a conseqüència de les mancances metodològiques, la ingerència política del govern en la presa de decisions, el retard en l’execució dels projectes o la manca de recursos humans i econòmics per a desplegar el procés, entre d’altres. Segons la regidora Laia Pèlach “fa anys que alertem que aquest sistema genera frustració i descontentament, i ara es comença a evidenciar que cal un canvi”.

Davant d’aquesta situació, la CUP-Crida per Girona ha exigit al govern que compleixi la moció cupaire aprovada pel Ple el novembre de 2015, en què s’acordava replantejar els pressupostos participats a través d’un procés ciutadà amb l’objectiu de fer-los més ambiciosos i solucionar diverses disfuncions i mancances de l’actual sistema. Segons la formació fins ara “els acords de la moció s’han incomplert de forma flagrant, i ara és un bon moment per tornar-los a posar damunt la taula i dur-los a terme”.

Per tot plegat, la formació ha reclamat al govern que incrementi els recursos tant humans com econòmics de l’àrea de participació, per tal d’afrontar el disseny i el desplegament d’un nou sistema de pressupost participatiu que solucioni els problemes del model vigent. Segons la regidora Laia Pèlach “cal un sistema amb vocació comunitària i d’empoderament popular que permeti una implicació real de la ciutadania gironina i el teixit associatiu en la gestió dels recursos municipals”.