El grup municipal reclama una major sensibilitat en matèria social i ambiental en les taxes i els impostos de Girona per al 2017

La CUP-Crida per Girona ha registrat una bateria de 38 al·legacions a les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Girona per al 2017 (document). Segons la regidora Laia Pèlach, les propostes del grup municipal persegueixen “establir una progressivitat real als impostos perquè els qui més tenen paguin més” i també “dotar les ordenances fiscals d’una major sensibilitat en matèria social i ambiental”.

En l’àmbit de l’habitatge destaquen la petició d’una revisió cadastral al municipi (la darrera fou el 1990), un recàrrec d’un 50% de l’IBI per habitatges buits o incentius per incloure pisos a la borsa municipal de lloguer social. En matèria de residus, hi ha propostes com premiar l’ús de la deixalleria i de compostadors o introduir bonificacions en funció del residus generats en els barris que fan porta a porta.

Pel que fa a comerç i treball, es proposen mesures com l’augment de l’IAE en zones amb grans superfícies comercials, més bonificacions per incrementar la plantilla de treballadors fixos, o incrementar la taxa d’ocupació de via pública a grans societats. I finalment en l’àmbit de la mobilitat el grup municipal fa propostes com introduir un cost variable a les zones verdes i blaves en funció del tipus de vehicle i el grau d’emissions que generi o fer pagar l’estacionament als busos turístics.

Participació i transparència en el pressupost 2017

Finalment, la CUP-Crida per Girona ha inclòs en les al·legacions de les ordenances fiscals diverses peticions relacionades amb la transparència i la participació ciutadana, com ara la celebració d’una audiència pública per sotmetre les ordenances a informació i debat de les gironines i els gironins, o l’edició de material divulgatiu sobre les taxes i impostos del 2017 per fer arribar a la ciutadania.

En aquest mateix sentit, els cupaires han aprofitat per demanar a l’equip de govern que habiliti mecanismes de participació i transparència en l’elaboració del pressupost municipal del 2017. Segons la regidora Laia Pèlach “cal que la gent de Girona tingui la màxima informació i capacitat de decidir com es gestionen els recursos municipals.