La iniciativa ciutadana avalada per més de 2000 firmes està en període d’exposició pública fins el proper 28 de maig

Avui la CUP-Crida per Girona s’ha posicionat respecte a les darreres novetats que afecten els serveis funeraris de la ciutat. En una roda de premsa amb Laia Pèlach i Lluc Salellas, els regidors han qüestionat l’abast de l’acord entre Mémora i l’Ajuntament de Girona i han reclamat un debat de fons sobre d’actual model de gestió funerària.

Primerament, els regidors han anunciat que la iniciativa ciutadana que es va presentar fa unes setmanes amb 2000 firmes ha passat el primer tràmit i es troba en exposició pública fins el dia 28 de maig. En aquest sentit, els cupaires han criticat que l’Ajuntament estigui “invisibilitzant” la iniciativa, i que no s’estigui fent gens de difusió del període d’exposició ciutadana. Igualment, el grup municipal ha advertit l’equip de govern que la iniciativa ciutadana va més enllà de la simple actualització de l’ordenança, i que caldrà “un debat de fons per arribar a un model de gestió dels serveis funeraris realment accessible i satisfactori per a la ciutadania gironina”.

D’altra banda, els regidors han revelat l’existència d’un informe signat pel secretari municipal que reclama l’actualització urgent de l’ordrenança municipal de serveis funeraris, i en què entre altres coses recorda que per llei Mémora té l’obligació de cedir les seves instal·lacions a altres operadores que vulguin prestar els serveis a la ciutat. Segons la CUP, aquest nou informe municipal, que se suma al que ja va fer en el seu moment el Defensor de la Ciutadania, avala la majoria de les demandes de la iniciativa ciutadana i que el mateix grup ja va dur al Ple de febrer.

Referent al paquet bàsic acordat entre Mémora i l’Ajuntament de Girona, els cupaires han qüestionat que realment suposi una rebaixa econòmica tan substancial com va defensar l’equip de govern, i ha criticat que al web municipal la informació d’aquests serveis bàsics no aparegui dins del catàleg general de preus consultable. Igualment, la formació ha denunciat que rere els últims moviments de Mémora a Girona i altres poblacions com Banyoles hi ha l’interès per part de la multinacional de mantenir el monopoli mitjançant petites concessions.

D’altra banda, la CUP ha anunciat que continua rebent queixes des de diferents sectors respecte a la gestió de Mémora. Així, a les reclamacions de ciutadans pels preus i les condicions del servei, i de professionals com floristes o marbristes per la seva dificultat d’accedir al mercat funerari, s’hi ha afegit denúncies de gent que assegura que Mémora veta les dones en l’accés a determinades feines. En aquest sentit, el grup municipal ha demanat a l’Ajuntament que comprovi si aquestes acusacions són certes, i que s’asseguri que la multinacional disposi d’un pla d’igualtat conforme al que diu la llei.

Portar el debat més enllà de la ciutat

Finalment, la CUP ha anunciat que vol estendre el debat sobre la prestació dels serveis funeraris a tots els municipis del Gironès. Per això, la formació ha enllestit una proposta de moció que properament es debatrà a tots els ajuntaments on la CUP té representació, i que també s’ha tramès a la resta de consistoris de la comarca. En la moció, que dimarts que ve ja es presentarà al Ple de Celrà, es demana que els ajuntaments apostin per implicar-se en la gestió funerària de forma mancomunada amb altres municipis. El text també proposa que Girona i Salt impulsin una comissió per estudiar quins serveis poden oferir-se conjuntament i les millores fórmules per fer-ho.