Per la formació, la rebaixa demostra que Mémora ha estat obtenint beneficis “totalment sobredimensionats” durant els darrers anys de servei, i reclama un debat de fons sobre el model de gestió actual per posar fi al monopoli de l’empresa

La CUP-Crida per Girona ha reivindicat com una conseqüència directa del treball propi de denúncia i proposta al voltant del monopoli existent en el servei funerari la notícia coneguda avui de la rebaixa dels preus pels serveis funeraris a la ciutat que presta l'empresa Memóra. Per la formació, ningú del Govern havia mogut ni un dit per solucionar aquest problema fins que des de l'inici de la mandat la CUP-Crida per Girona i la pressió ciutadana va situar aquest tema com a prioritat principal amb la campanya «Per un serveis funeraris dignes a preus justos».

En aquest sentit, el grup independentista ha recordat que l'equip de govern es va posicionar en contra d'actualitzar l'ordenança i de variar els preus, però que la denúncia constant d'usuaris i entitats, el Defensor de la Ciutadania, la tasca de la CUP-Crida per Girona i les més de 2.000 signatures recollides ha obligat a fer un gest a l'alcaldessa Marta Madrenas. Des de la formació també han destacat que aquesta rebaixa tan substancial del preu dels serveis funeraris demostra que durant tots aquest anys Mémora ha estat obtenint beneficis totalment sobredimensionats provinents dels enterraments a Girona.

Així i tot, per la CUP-Crida per Girona l'acord que s'ha fet públic és «un avenç benvingut, que els gironins i les gironines agrairan, però que és totalment insuficient i no entra al fons del problema». La portaveu Laia Pèlach ha recordat que tant la moció de la CUP com la iniciativa ciutadana que van signar 2.000 persones plantejava alguns aspectes més per millorar el servei de forma global, i impedir que continuï existint un monopoli privat d'aquest servei a la ciutat. De fet, la CUP ha criticat l'aposta uniempresarial i explícita que fa l'Ajuntament per una multinacional privada com és Memóra, fent promoció únicament dels seus serveis, impossibilitant que d'altres empreses s'instal·lin a la ciutat i desatenent la proposta de mancomunar o impulsar municipalment aspectes relacionats amb els serveis funeraris.

Per tot plegat, Laia Pèlach ha anunciat que la formació independentista continuarà treballant el tema i reclamant que el procés participatiu endegat per més de 2.000 persones ara fa un mes conclogui amb l'èxit que es mereix. En aquest sentit, Pèlach ha recordat que la iniciativa ciutadana per uns serveis funeraris dignes i amb preus justos es troba en fase d’exposició pública, i que de cara al mes de juny es farà una comissió informativa oberta a la ciutadania sobre aquest tema, i que posteriorment el tema es durà a debat del Ple municipal.