Diversos col•lectius gironins constituiran un espai de treball unitari en solidaritat amb els refugiats

La proposta surt de les conclusions de les jornades “Els refugiats del segle XXI” organitzades per la CUP-Crida per Girona

La CUP-Crida per Girona ha presentat aquest matí les conclusions de les jornades “Els refugiats del segle XXI” que ha organitzat durant tres setmanes a la Casa de Cultura. Els participants de les jornades, prop d’un centenar, han definit diverses accions que volen posar-les en marxa d’immediat i, per això, han convocat una assemblea dilluns vinent, 21 de març, a les 19h al local de Càritas. En aquesta assemblea hi participaran els diversos col•lectius que des de fa setmanes estan treballant a la ciutat en solidaritat amb els refugiats i constituiran així un espai polític unitari de treball en aquest àmbit.

Durant la roda de premsa d’aquest matí, Guillem Jiménez, un dels promotors de les jornades, ha explicat que hi ha tres línies d’acció previstes. En primer lloc, la denúncia política a través d’una moció que es presentarà als consistoris de les comarques gironines, la roda de premsa d’avui per denunciar l’acord entre la Unió Europea i Turquia i l’exigència de destinar un 1% dels pressupostos municipals a cooperació. En segon lloc, l’ajuda humanitària que passa per donar suport al grup de gironins que aniran a Idomeni a principis d’abril així com per canalitzar les ajudes que puguin arribar I finalment, la sensibilització a través de concentracions setmanals a la Plaça Europa i l’organització d’una jornada lúdica al centre de la ciutat. 

Per la seva banda, Carles Serra de la Coordinadora d’ONG’s ha contextualitzat aquest treball unitari que es farà a partir d’ara dins la creixent feina de la societat civil gironina per exigir el final de la condemna de milers de persones refugiades a la misèria i a la mort. Serra ha reivindicat l’esperit solidari i internacionalista de milers de gironins a la història recent i ha exigit a la Unió Europea que es comporti com un actor polític democràtic i no com una dictadura que se salta els drets humans cada dia al Mediterrani. 

Madrenas i la bandera de la Unió Europea

En la roda de premsa també hi participat Lluc Salellas, regidor de la CUP-Crida per Girona, que s’ha mostrat content perquè a partir de les jornades organitzades per la formació n’ha sortit una coordinació àmplia en aquest tema tant prioritari. Salellas ha recordat que la tasca de la unitat popular passa, sens dubte, per constituir ciutats solidàries, acollidores i internacionalistes. Municipis que, més enllà del paper actuiïn amb fets i determinació. En aquest sentit, el regidor cupaire ha afirmat que “Des de la CUP-Crida per Girona demanarem a Marta Madrenas que el primer que faci com a alcaldessa sigui baixar la bandera de la Unió Europea com a acció de denúncia davant l’actitud actual de la institució europea”. Salellas ha criticat l’equip de govern perquè, a diferència de ciutats com Badalona o Barcelona, Girona sigui a la cua d’accions públiques de suport a les persones refugiades.