El grup municipal valora positivament el pla pilot proposat pel govern, però li demana “més valentia i un calendari d’aplicació a tots els barris de la ciutat”

La CUP-Crida per Girona s’ha pronunciat sobre el pla pilot de recollida selectiva porta a porta que va presentar el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, fa dues setmanes. La formació fa anys que reclama el canvi a un model de gestió de residus eficient i sostenible, i per això valora positivament que l’equip de govern plantegi un pla pilot d’aquest sistema a la ciutat. Cal recordar que en municipis on governa la CUP, com Celrà, en els darrers anys s’ha implantat amb èxit la recollida porta a porta.

Tot i això, la CUP-Crida per Girona considera que la proposta presentada pel govern és “simbòlica i poc atrevida”, tenint en compte que es basa en poc més de 400 habitatges de Sant Daniel i Campdorà i menys de 1.000 habitants, i que a més no servirà com a experiència per a la majoria de barris de la ciutat, que tenen habitatges plurifamiliars i no pas unifamiliars.

En aquest sentit, el regidor Lluc Salellas ha instat el govern a “fer una planificació estratègica cap al nou model de gestió de residus, i aprovar un pla calendaritzat per desplegar el porta a porta al conjunt de la ciutat”, com ja han fet ciutats com Parma (Itàlia), Munic (Alemanya) i pròximament farà Barcelona. Així, Salellas ha anunciat que “si el govern fa una aposta valenta i ben sistematitzada d’implantació de la recollida porta a porta a Girona, pot comptar amb el ple suport de la CUP”.

Entre les mancances que ha detectat la CUP-Crida per Girona respecte a l’actual proposta del govern destaquen la necessitat de fer una previsió de recollida de les diferents fraccions i de la fuga; un balanç econòmic de la recollida i el tractament amb el nou sistema; la previsió de mesures per evitar la fuga; la concreció del model d’aprovació, dels horaris i de la freqüència; el model d’aportació dels habitatges aïllats; o la justificació del dimensionament del servei i de cost, entre d’altres.

Finalment, el grup municipal ha destacat la importància d’implicar la ciutadania i el teixit associatiu en la definició del model de gestió de residus i en la seva implementació. Per això la CUP demana al govern una interlocució constant amb el veïnat dels diferents barris, i que s’estableixin els mecanismes de participació i informació ciutadana necessaris perquè la implantació del nou sistema de recollida s’adeqüi a les especificitats de cada barri, i se’n pugui fer el seguiment adient.