El grup municipal veu “molta propaganda i poca concreció” en el document fet públic pel govern gironí

Aquest matí el grup municipal de la CUP-Crida per Girona ha fet una roda de premsa per posicionar-se sobre el pla de govern publicat la setmana passada per CiU. En termes generals, la portaveu Laia Pèlach ha criticat “la manca de prioritat de les polítiques socials en el pla d’actuació” així com el fet que “es destinin més esforços a crear marques i segells per vendre la ciutat, que no pas a fer polítiques públiques pensant en els veïns i veïnes”. “Hi veiem molta propaganda i poca concreció”, ha declarat la regidora.

Pèlach també ha lamentat que el document no hagi passat pel ple ni s’hagi discutit amb l’oposició, especialment tenint en compte que “amb els 10 regidors del govern sols és impossible tirar endavant les propostes del pla”. En aquesta línia, la regidora s’ha mostrat “sorpresa” pel fet que els diversos projectes que l’equip de govern està treballant amb la CUP-Crida per Girona no constin en el document. Una altra crítica del grup municipal és que el pla no hagi previst cap tipus de mecanisme participatiu per al seu disseny i avaluació, i que les propostes de les diferents àrees no s’hagin debatut en els consells municipals temàtics de què disposa l’Ajuntament.

Pel que fa al contingut del document, una de les àrees que més ha centrat l’atenció de la CUP-Crida per Girona ha estat la de Serveis a les Persones. Laia Pèlach critica que “un àmbit totalment prioritari com el de les polítiques socials, queda relegat amb només 15 mesures previstes”. En aquest sentit Pèlach ha criticat que no hi hagi pràcticament cap proposta en àmbit rellevants com ara immigració, diversitat funcional, cooperació o polítiques de gènere. Justament, respecte a l’àmbit de cooperació el grup municipal s’ha mostrat molt molest pel fet que l’equip de govern no hagi inclòs cap referència a la problemàtica de les persones refugiades i a les mesures que es puguin emprendre des del consistori.

Pèlach també ha estat crítica per la “pobresa” de les propostes en l’àmbit de la participació i la transparència. La portaveu ha criticat que l’única proposta de participació sigui el manteniment dels pressupostos participats, i que no s’aposti per desenvolupar mecanismes d’aprofundiment democràtic com ara les audiències públiques o les consultes ciutadanes. D’altra banda, Pèlach ha qualificat d’“ambicioses” les propostes del govern en matèria de sostenibilitat, i ha advertit que el grup seguirà de prop la gestió de l’àrea “per comprovar si realment, a diferència del mandat anterior, hi ha una aposta valenta en aquest camp”.

Per la seva banda, el regidor Lluc Salellas ha fet una valoració crítica de les mesures de l’àrea d’alcaldia, i ha reiterat que “hi ha un excés de marques i segells en matèria cultural i de promoció que acaba generant confusió i amagant realment quines són les apostes prioritàries de la ciutat”. El regidor també ha lamentat la manca de propostes en l’àmbit de la construcció nacional dels Països Catalans i la defensa de la llengua, i ha criticat que no hi hagi cap referència a les Fires i al model festiu de la ciutat.

Igualment, Salellas ha criticat que es mantingui la visió del turisme només des del punt de vista econòmic i que l’equip de govern es negui a endegar un debat ciutadà respecte al model turístic que necessita Girona. El regidor també ha qüestionat propostes del govern com ara la creació d’una policia turística, i ha criticat que no hi hagi cap referència al model policial de la ciutat i a la necessitat d’avançar cap a la desmilitarització del cos i la seva conversió en un cos d’assistència, seguretat i informació ciutadana. En matèria de mobilitat, Salellas ha alertat de la lentitud en el desplegament del Pla de Mobilitat i ha lamentat que no s’hagi incorporat al pla l’aposta per municipalitzar la línia de bus entre Girona i Salt.

En el camp de l’urbanisme, Salellas ha reclamat al govern que els projectes del vial de Sant Daniel i passeig Canalejas es facin de manera consensuada, i ha denunciat que pràcticament no s’hagin fet constar al pla mesures de millora en sectors destacats de la ciutat com ara Taialà, Germans Sàbat i Santa Eugènia, entre d’altres. Finalment, en el camp de l’ocupació i el comerç, el regidor ha demanat que el treball per potenciar el petit comerç s’estengui a tots els barris de la ciutat, i no només als que consten al pla de govern, i ha criticat que no es prevegin mesures en àmbits com el sector primari, la indústria o l’economia social i cooperativa.