Els tres grups també s’alien per rebutjar la moció de la PAH Gironès en defensa del dret a l’habitatge

Ahir al ple municipal de Girona els grups municipals de CiU, C’s i PP es van aliar per impedir que prosperés la moció de la CUP-Crida per Girona en què es demanava iniciar un debat ciutadà sobre el model turístic gironí. Entre els acords de la moció hi havia elaborar un pla estratègic de turisme participatiu i crear un observatori ciutadà del turisme. El regidor Lluc Salellas va argumentar que calia dotar-se d’aquests instruments “per garantir que el model turístic respongui a les necessitats i demandes del teixit social i veïnal, i no exclusivament als interessos econòmics d’uns pocs”.

CiU, C’s i PP també van utilitzar els seus vots contraris per impedir que prosperés la moció presentada per la PAH Gironès en defensa d’una nova llei reguladora del dret a l’habitatge. Per contra, sí que van tirar endavant quatre mocions més sobre transparència i accés a la informació; per celebrar un dia d’Horaris Europeus; amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys;  i per reclamar la prestació ‘Garantia +55’. En matèria d’esports va aprovar-se el conveni de col·laboració amb l’equip de bàsquet femení Uni Girona.

En la sessió també van discutir-se les ordenances fiscals del 2016, que incorporaven diversos canvis proposats per l’equip de govern. Tot i que algunes van aprovar-se, les modificacions més destacades que havia impulsat CiU no van tirar endavant pels vots contraris de l’oposició. És el cas de la creació d’una taxa per a l’aparcament de la Copa, i l’exempció de taxes per als rodatges cinematogràfics que es facin a la ciutat. En el debat, la CUP-Crida per Girona va argumentar el seu vot contrari a la majoria d’ordenances per la manca d’ambició a l’hora d’establir criteris de progressivitat i de fiscalitat ambiental a les taxes i impostos del 2016.

En matèria urbanística, la CUP-Crida per Girona va mantenir el seu vot contrari a la modificació del Pla General per al projecte de trasllat de la Clínica Girona. El grup municipal va al·legar mancances d’informació i participació en el projecte, i va expressar la seva disconformitat amb la proposta de l’equip de govern per a l’espai que deixarà la clínica a l’Eixample. La CUP-Crida per Girona també va votar en contra de l’aprovació provisional de la Trama Urbana Consolidada Supramunicipal, pensada, entre d’altres, perquè empreses com IKEA puguin establir-se a l’àrea de Girona. El grup municipal va fer una defensa del teixit comercial de barri a l’hora d’argumentar el posicionament contrari a la proposta.

A l’apartat de precs i preguntes, entre d’altres la CUP-Crida per Girona va demanar que s’aixequi el veto a determinades associacions a les barraques de la Copa, que Girona s’adhereixi a la futura xarxa de municipis per l’economia social i solidària o que s’intensifiquin les tasques de millora de la sèquia monar. El grup municipal també va demanar explicacions a l’alcalde per la seva participació en la recepció al pati d’armes de la caserna de la guàrdia civil amb motiu del 12 d’octubre.