Aquest matí la cap de llista de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, ha presentat les propostes de la candidatura en matèria de participació ciutadana i empoderament popular. Ho ha fet en una roda de premsa celebrada al centre cívic de Santa Eugènia Can Ninetes, acompanyada per l’encara portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Girona Jordi Navarro. Pèlach ha lamentat que durant aquests quatre anys “els mecanismes participatius i de transparència impulsats per CiU han tingut una voluntat bàsicament propagandística, però no han tingut un plantejament transformador ni han significat un aprofundiment democràtic real”.

Segons la candidata, “cal crear mecanismes participatius que garanteixin el protagonisme popular i el control democràtic en la gestió municipal”. Per això la CUP-Crida per Girona proposa actuar en dues direccions. La primera és crear una estructura participativa que permeti la implicació real de la ciutadania en el disseny, el desplegament i l’avaluació de les polítiques locals”. I la segona, destinar recursos per fomentar la cultura de la participació i garantir una base democràtica sòlida tant en la ciutadania com en el teixit associatiu.

Així, la candidatura proposar habilitar una xarxa d’assemblees o consells de barri, en l’àmbit territorial; i crear consells municipals temàtics i replantejar els que ja existeixen, en l’àmbit sectorial. Tots aquests consells territorials i sectorials tindrien representació en un òrgan de nova creació que la CUP-Crida per Girona anomena “Consell de Ciutat”

Aquest consell tindria la funció de fer el seguiment de l’execució dels pressupostos municipals participatius, fiscalitzar el compliment dels acords del ple, i avaluar les polítiques municipals de l’equip de govern. Segons Pèlach, el Consell de Ciutat hauria de fer de contrapès a l’equip de govern i el ple municipal, i garantiria el control popular de la gestió.

Altres mecanismes que proposa la candidatura són la celebració d’audiències públiques periòdiques, així com la convocatòria de consultes populars per a grans temes de ciutat. Per Pèlach, “cal garantir que totes i cadascuna de les polítiques municipals comptin amb un aval ciutadà, més enllà de l’aprovació del ple municipal”. D’aquesta manera la CUP-Crida per Girona aposta per “instaurar un “poder ciutadà, que contarresti i complementi el poder representatiu que ostenta el ple municipal”.

Finalment, la CUP-Crida per Girona també proposa mesures per tal de fer més pròxim, transparent i democràtic el ple municipal. Entre aquestes mesures destaca la celebració de sessions itinerants als diferents barris, modificar novament el ROM per tal que la ciutadania (i no només les entitats) puguin intervenir als plens, replantejar els horaris, la durada i l’estructura de les sessions per fer-les més accessibles i atractives per a la ciutadania, o crear un butlletí en què s’informi periòdicament dels principals continguts i acords dels plenaris.