La CUP-Crida per Girona demana un gir en les polítiques culturals per arribar a tots els barris i fomentar la formació i la creació local

La formació demana un pla de treball per elaborar un pla estratègic de cultura que doni protagonisme a entitats i artistes i que reverteixi les mancances que ha detectat el nou mapa cultural de Girona

La CUP-Crida per Girona ha fet una primera valoració del mapa cultural de Girona, que aquest matí ha fet públic el govern de la ciutat. La formació considera que el document constitueix una bona diagnosi de l’estat de la cultura a la ciutat, i reclama al govern que fixi un calendari i una metodologia per elaborar un pla estratègic de cultura que parteixi de les conclusions del mapa cultural.

Els cupaires consideren alarmants les dades del mapa cultural referents a la hipercentralització de l’activitat cultural, que es concentra majoritàriament al Barri Vell, al Mercadal i a l’Eixample, al desequilibri en la inversió pública cultural als barris, i al gran buit existent en l’àmbit de la formació i la creació cultural. Altres dades preocupants, segons la CUP-Crida per Girona, són les mancances de participació i interacció cultural en les persones joves i nouvingudes.

Respecte a l’aposta per la Ciutat de Festivals, la formació comparteix les conclusions del mapa cultural, segons les quals es tracta d’una aposta reeixida en l’àmbit econòmic, però que reforça la centralització territorial de la programació cultural i té un impacte negatiu pel que fa a la valoració i la promoció cultural als barris menys cèntrics i a la cultura de proximitat. Igualment, els cupaires han alertat de la desconnexió entre les polítiques culturals i l’àmbit educatiu.

La CUP-Crida per Girona considera que les dades del mapa cultural constaten que cal un gir urgent en el model cultural i en les polítiques municipals en aquest àmbit, que prioritzi la formació i la creació local, que doni protagonisme a tots els barris en el foment de la cultura de base, i que promogui la participació d’entitats i artistes locals en la definició i en el desplegament de les polítiques culturals.

En aquest sentit, la formació ha instat el govern gironí a presentar en les properes setmanes un pla de treball, basat en un calendari i una proposta metodològica, per tal d’elaborar un pla estratègic de cultura, que fixi les bases de les polítiques municipals en aquest àmbit i que permeti solucionar els dèficits i les mancances que s’han identificat mitjançant el mapa cultural.

Manifest per la Cultura a Girona

La presentació del mapa cultural de Girona coincideix amb el manifest que es va fer públic fa dues setmanes, signat per una setantena d'artistes, activistes, professionals i persones vinculades al món de la cultura a la ciutat. El text, que fins ara no ha rebut cap resposta per part del govern, qüestiona que l’actual model cultural està massa centrat en la celebració de festivals privats i la promoció turística, la qual cosa va en detriment de la inversió municipal en la formació i al promoció dels creadors locals. El manifest ja té més de 150 signants i pot firmar-se a través del blog perlaculturagirona.wordpress.com.