Els grups municipals volen que l’Ajuntament prengui mesures per evitar maniobres militars com les del mes passat o la presència de l’exèrcit espanyol a l’ExpoJove, entre d’altres

Els grups municipals de la CUP-Crida per Girona i ERC-MES han impulsat una moció conjunta titulada “Per una Girona desmilitaritzada”, que es debatrà al Ple del consistori gironí del proper 13 de març. La iniciativa ha estat presentada aquest matí en una roda de premsa en què han participat els regidors Lluc Salellas (CUP-Crida per Girona) i Martí Terés (ERC-MES).

Salellas i Terés han valorat que la iniciativa ha pres especial sentit arran de les maniobres militars efectuades per l’exèrcit espanyol el mes passat entre els termes municipals de Girona i de Celrà, que va generar un important rebuig ciutadà. En aquest sentit, ambdós grups han manifestat la seva voluntat d’arribar a acords amb els diferents grups del plenari per tal la moció es pugui aprovar amb el màxim de suports.

En la moció es proposa que l’Ajuntament de Girona deixi d’assistir a desfilades o actes de tipus militar, demanar el cessament de les maniobres militars al terme municipal, o reclamar el traspàs a l’Ajuntament de Girona del patrimoni militar de tipus immobiliari que hi ha a la ciutat, o elaborar un codi ètic de foment de la pau i respecte als drets humans als equipaments municipals.

Un altre dels acords plantejats és evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació, i instar als organitzadors d’esdeveniments com l’ExpoJove que actuïn en el mateix sentit. D’aquesta manera es vol reforçar la demanda que, des de fa anys, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació per evitar la presència de l’exèrcit en aquest certamen.

Impulsar una xarxa de municipis per la desmilitarització

Ambdós grups també proposen que l’Ajuntament de Girona, juntament amb altres consistoris que s’han posicionat contra les maniobres militars als seus termes, impulsi una xarxa de municipis per la desmilitarització a les comarques gironines. Cal tenir en compte que el setembre passat la mateixa Diputació de Girona ja va aprovar una moció semblant a que es debatrà a Girona, en què es posicionava contra la presència de l’exèrcit espanyol a la demarcació.