Avui la CUP-Crida per Girona ha fet arribar a CiU la llista de condicions fixada per la candidatura per a la negociació del cartipàs 2015-2019 (enllaç). Es tracta de 10 línies vermelles que van aprovar-se dijous passat a l’assemblea oberta que la CUP-Crida per Girona va realitzar dijous passat per marcar les línies d’acció dels propers mesos. Segons la portaveu Laia Pèlach, l’objectiu d’aquestes mesures és que el cartipàs municipal “garanteixi l’ètica, la transparència i el control democràtic de la gestió local”.

Bona part de les propostes van encaminades a reduir les retribucions tant dels regidors com dels grups municipals. Així, la candidatura proposa rebaixar la quantitat que perceben els grups municipals, així com les múltiples indemnitzacions que reben els regidors per assistir als plens i a les comissions informatives. També es proposa disminuir els sous que reben els regidors de l’equip de govern amb dedicació exclusiva.

També destaca la referència al personal eventual i als càrrecs de confiança. Així, la CUP-Crida per Girona demana l’eliminació de l’actual figura del gerent, per l’elevat cost de la plaça –més de 70.000€ anuals– i pel fet que disposa d’un gran poder polític tot i no haver estat escollit democràticament a les urnes”. Pel que fa als assessors dels grups municipals, la candidatura reclama rebaixa-los de dos a un, i incloure mecanismes de transparència i control tant pel que fa al seu nomenament com en el desenvolupament de les seves tasques.

Entre altres propostes, la CUP-Crida per Girona defensa eliminar la figura de “cap de l’oposició”, crear regidories específiques per a àmbits com ara Cultura, Gent Gran, Participació o Habitatge, entre d’altres, i també que el ple municipal recuperi algunes delegacions que fins ara eren a mans de la Junta de Govern Local. Finalment, la candidatura proposa establir un codi ètic municipal signat per a tots els regidors i regidores del consistori, que s’incorpori com a annex al cartipàs 2015-2019.